niedziela, 24 sierpnia 2014

"Sernik" z cukinii.

Zmodyfikowany przepis z cudownej książki Sarah Wilson Rzucam cukier.

Składniki (na keksówkę, 6-8 porcji):
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
2 łyżeczki soli
dwa opakowania serka mascarpone
1,5 szklanki startego sera żółtego, np. goudy
1 cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku
2 łyżki mieszanki bazylii, suszonych pomidorów i czarnuszki, można zastąpić inną ulubioną mieszanką/suszonymi ziołami
starta skórka z cytryny
1/3 opakowania fety
4 duże jajka, dobrze ubite



Przygotowanie:

Cukinie zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym, odmierzyć 4 szklanki, nasolić i odstawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Cukinię porządnie odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z mascarpone, startym serem żółtym, cebulą, skórką z cytryny, przyprawami i jajkami. Wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wg oryginalnego przepisu piec przez godzinę, następnie wyciągnąć z pieca, posypać pokruszoną fetą i zapiekać jeszcze przez 25 min. Mój sernik zrobiłam z podwójnej porcji. Przez pół h piekłam w 170 st., kolejne pół w 150, po dodaniu fety włożyłam jeszcze na 15 minut. Myślę, że wyszło okej. ;)
Podawać po przestygnięciu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz